Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Storån -

Till startsidan  |  Fiskevatten i Dalarna

 

blå linje

Biflöde till Österdalälven. Bl.a öring, röding och harr. Upprinner i sjön Hävlingen. I åns norra del innan sjön Hävlingen invid Töfsingdalens nationalpark återfinns de berömda håarna (markerat med 5. på områdeskartan) där Nils Färnström fiskade med Frank Sawyer och den berömda SS-nymfen kom till.

Ån ringlar fram i ett varierat landskap mellan Sörsjön i nordväst och ner till sammanflödet med Töfsingån i sydöst. Norr om Storån ligger den storslagna nationalparken Töfsingdalen med en nästintill opåverkad naturskog med tallar som är över 400 år gamla. Området har länge varit välbesökt av fiskare och många platser utefter ån har blivit namngivna efter fiskare eller händelser, till exempel Arnolds sten och Kockudden.

Ingår Särna-Idre FVOF

Flygplats: Idre

Från utloppet i Idresjön och norrut, upp till Spångkojan (ca. 8 km norr om Hällsjön) gäller Idre/Särna FVOF fiskekort.
Från bron i Foskros och upp till Kronhån, strax söder om Hällsjön gäller enbart flugfiske. I Hällsjön och på sträckan från Foskros och söderut får man även spinnfiska.

Idre/Särna FVOF fiskekort kan man köpa på bl.a. Turistbyrån i Idre och på flera av boendeanläggningarna i området.

För sträckorna uppströms Idre/Särna FVOF fiskekort gäller olika regler och fiskekort. Bl.a Dala Fjällfiskekort. För regler, fiskekortinfo och annat gör ett besök på Länsstyrelsen i Dalarnas hemsida. Gå till "vår verksamhet"/fiske

Från Töfsingåns inlopp i Storån och upp till Särsjöns utlopp ligger en kvoterad flugfiskesträcka och bokas hos Länsstyrelsen Dalarna. Mer info på Länsstyrelsen hemsida.

 

blå linje

Storån på Sverigekartan

Områdeskarta

Fisketips

Artiklar om Storån

Notiser om Storån

 

Andra vattendrag i området:  Grövlan  / Sörälven  / Guttan (Guttuån)

 

blå linje

Fiskeguider, fiskecharter

Nordic Footprints fiskeguideservice

 

Boende/Logi

Västerbäcken Fjällgård, Storsätern,  Idre. Fjällgård, stugor

Turistbyrån i Idre, förmedlar privat stugor i Idre-Särna området

 

Redskapsbutiker

-----

 

Flygservice:

Jämtlands Flyg AB, flygtransport till Storån, Särsjön, Hävlingen, Våndsjön 

 

Turistinformation

Turistbyrån i Idre

Grövelsjöns Turistbyrå, Storsätern, Idre

www.visitdalarna.se/sv/visitidre/gora/storan/

 

Externa länkar

Särna-Idre FVOF

 

Fiskeartiklar om Storån

Dalarnas bästa fiskevatten, av Jonas Gavelin
Jag är flugfiskare sedan barnsben och har hört så många historier och läst böcker och tidningsartiklar om fiskevattnet vi snart är framme vid Storån. Extern länk

 

blå linje

Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Storån till oss, maila hit

blå linje

Fisketips/info:

Utrustningstips är flugspön i klass 4-6. Det är bra att ha ett gott utbud av torrflugor, nymfer, kläckare och streamerflugor när fisken stundtals kan vara selektiv.

<xx><

Storån är en enormt spännande å. Vattnet är för det mesta lite färgat, mera ju längre söderut man kommer. En solig försommardag får det plötsligt den där speciella färgskiftningen som lovar hugg av stor fisk i nästa kast! Det roliga med Storån är att förväntningarna ofta infrias. Hur det kan gå till är lite av ett mysterium med tanke på fisketrycket. Men där vandrar mycket fisk. En skicklig fiskare, som väljer rätt fluga, får snart kontakt med större fisk i Storån.

<xx><

Från 2009:

I Storån är det helt och hållet flugfiske som gäller. För öringen och rödingen i området är det också ett "klassiskt" flugfiske som gäller det vill säga fiske med torrflugor och nymfer. Ett fiske med ekologiska förtecken som flugor med naturliga förebilder, oftast ger bäst resultat i det långa loppet.

Juni: Vädret är nyckfullt och det återspeglar sig i fisket. Dagsländenymfer och husmaskar fungerar oftast bra. Varma dagar kan mängder av små mörka dagsländor samt mörka hårmyggor svärma ut över vattnet och då fungerar små mörka torrflugor bra. Dagfisket överväger.

Juli: Med värmen kommer dagsländekläckningarna och därmed ökar aktiviteten i vattnet. Nu gäller, förutom junis flugval även större olivfärgade dagsländor med tillhörande nymfer och flymfer. Fortfarande dagfiske men dragning mot kvällsfiske.

Augusti: Med augustimörkret kommer nattsländefisket igång. Torra nattsländor, från små mörka till stora ljusa, kan nu ge ett mycket intressant fiske. Även nattsländepuppor fungerar nu bra. Kvälls- och nattfisket är bäst.

 

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

Notiser:

Från 2010. Storöring även i Idre? Ladda hem pdf

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

 

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2016

 

 

 

Storån mellan Idre och Foskros
Mellan Idre och Foskros

Storån Vid Foskros
Uppströms Foskros

Storån, från sträcka uppströms Hällsjön
Från sträcka uppströms Hällsjön

 

Annonser