Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Voxnan -

Till startsidan  |  Fiskevatten i Hälsingland / Dalarna

blå linje

Voxnan är en ca 19 mil lång skogsälv i Hälsingland med källflöden i Härjedalen, rinner upp i området strax sydöst om Sveg, vid Siksjön. Älven är ett biflöde till Ljusnan, den övre delen av älven är landskapets längsta outbyggda älvsträcka. Älven innehåller ett stort antal forsar och strömsträckor, Hylströmmen (fallhöjd på ca. 23 m) är landskapets största vattenfall och den längsta sammanhängande strömmen i Sverige söder om fjällkedjan. Voxnan är variationsrik med många strömmar och lugnt flytande sträckor.

I  älvens övre del rinner ån i ett naturvårdsområde, detta sträcker sig från Rullbo ner till Måndagsfallet i Homna. I naturvårdsområdet ingår förutom själva älven också en tio meter bred strandzon på var sida om älven. Tack vare regelbundna översvämningar så återfinns en ovanligt artrik flora med flera hotade och sällsynta arter på stränderna. I älven finns även utter och ett litet bestånd av flodpärlmusslor.

Övre Voxnan flyter i Voxnadalen, en 120 km lång dal på gränsen mellan Dalarna och Hälsingland, längs östra gränsen mot Orsa Finnmark. På sin färd ner mot Ljusnan flyter  älven genom byarna Voxna, Edsbyn, Ovanåker och Alfta för att mynna ut i sjön Varpen som är den del av älven Ljusnan strax söder om Bollnäs. På sin väg mot Ljusnan flyter den igenom den ett antal sjöar och bildar ett antal kraftverksdammar: Siksjön, Voxtjärnen, Klucksjön, Stensjön, Björnsjön, Holmsjön, Ormsjön, Rörsjön, Mjösjön, Rullbosjön, Malungen, Vägnan, Mearten, Viksjön, Norrsjön, Sörbosjön och Voxsjön.

Många strömsträckor i älven har restaurerats efter flottningsperioden. Återställande av lekplatser och andra biotopvårdande insatser har pågått sedan 1993.

Gädda och abborre återfinns längs hela ån, men håller mest till i sjöarna och selen. Även sik kan fångas, vanligast i sjöarna i norr. Harr och öring förekommer i hela ån men harrfisket är bäst i de södra delarna och öringfisket är bäst i de norra delarna. Även ål förekommer i älven.

Några fiskbara biflöden; Björnån, Håvaån, Jättån, Loån, Svartån, Västerhåcklan (Västerhocklan), dessa vatten håller bestånd av öring och i några av dem finns också bestånd av harr.

Fiskesträckor:

Sträcka norr om Klucksjön upp mot Siksjön (Status okänd)

Finnmarkens FVO

Loos-Hamra FVO

Voxna Norra FVO

Voxna Södra Fiskevårdsförening

Ovanåkers FVOF

Alfta FVOF

Bollnäs FVF

 

blå linje

Voxnan på Sverigekartan

Områdeskarta

Fisketips

Artiklar om Voxnan

Notiser om Voxnan

 

 

blå linje

Finnmarkens FVO

Sträcka av Voxnan från norra delen av Klucksjön (ungefärlig platskoorinat SWEREF99 TM 6863281 483549) ner till Voxlugnet (ungefärlig platskoordinat SWEREF99 TM nord, öst 6844313 496597)

Se karta

Fiskekort säljs: Fiskekort.se

r mer info besök sidan: www.finnmarken.info/

 

blå linje

Loos-Hamra FVO

Sträcka av Voxnan från Storlugnet (ungefärlig platskoordinat SWEREF99 TM nord, öst 6841975, 499943) nerströms till Klövhäll (ungefärlig platskoordinat SWEREF99 TM nord, öst 6829183, 508111), där tar ett annat FVO tar över sen fortsätter Loos-Hamra FVO igen vid Kvarnbergslugnet (ungefärlig platskoordinat SWEREF99 TM nord, öst 6826483, 508879) ner till Hylen (ungefärlig platskoordinat SWEREF99 TM nord, öst 6819871, 513455)

Loos-Hamra fvo har två stugor för uthyrning.

Se karta

Fiskekort säljs:
iFiske.se
ICA -Nickeln, Loos
Kortautomat, vid Ica Nickeln, Loos
Hamra Konferens & Vildmarkscenter, Hamra
OK-Q8, Noppikoski
Preem, Voxna
Kjells Cykel & Motor, Edsbyn

r mer info besök sidan: www.loos-hamrafiske.se/

 

blå linje

Voxna Norra FVO

Fiskekort säljs:
Voxna livs, Voxnabruk
Voxnabruks Kanot & Camping
Kortautomat i Lövriset
Kjells Cykel & Motor, Edsbyn

 

blå linje

Voxna Södra Fiskevårdsförening

Med bl.a Voxnan och Finnstugeströmmen med fiske på både öring och harr.

Fiskekort säljs:
Voxna livs, Voxnabruk, kortautomat
Voxnabruks Kanot & Camping
Kjells Cykel & Motor, Edsbyn

  blå linje

Ovanåkers FVOF

Sträcka av Voxnan från området vid Homna (ungefärlig platskoordinat SWEREF99 TM nord, öst 6801476, 534535) nerströms till (ungefärlig platskoordinat SWEREF99 TM nord, öst 6802901, 549561) där Alfta FVOF tar vid.

Fiskekort köps i:
IFiske.se
Fiskekortsautomater i området
Kjells Cykel & Motor

Knåda Sport

r mer info besök sidan: http://ovanakersfvof.se/

 

blå linje

Alfta FVOF

Sträcka av Voxnan från infödet i sjön Viksjön vid Höjen (ungefärlig platskoordinat SWEREF99 TM nord, öst 6802901, 549561) och nerströms till Nissön (ungefärlig platskoordinat SWEREF99 TM nord, öst 6801441, 563077).

Med bl.a Runemoströmmarna. En cirka 7 km lång sträcka av älven Voxnan med ett antal strömmar varav vi förvaltar runt 4 km, från Runemo ned till gränsen till Bollnäs kommun. Hela sträckan kantas av en stig, eller "flottarleden" som den kallas. Efter den finner man ett antal vindskydd, bryggor, grillplatser, toaletter samt ett par kojor/stugor med sovslafar och vedspis.

Fiskbestånd i Voxnan är främst harr och öring.

Fiskekort säljs av bl.a iFiske.se

r mer info besök sidan: ww.alftafvof.se

 

blå linje

Bollnäs FVF

Sträcka av Voxnan från Nissön (ungefärlig platskoordinat SWEREF99 TM nord, öst 6801441, 563077) ner till utflödet i sjön Varpen (Ljusnan).

Fiskekort säljs av bl.a:
iFiske.se (SMS)
Bollnäs Turistservice
Petras Kiosk & Spel, Bollnäs
Preem, Nygatan 41, Bollnäs
OK Bollnäs
Sportfiskecentrum, Bollnäs

r mer info besök sidan: http://www.bollnasfvf.se/

 

blå linje

 

Fiskeguider, fiskecharter

Fishing Exclusive, guidat fiske i bl.a Hertensjöarna och Voxsjön/Voxnan, trolling, spinn- och jiggfiske till ismete.

 

Boende/Logi

Edsbyns Hotell

Noppikoski, vandrarhem, värdshus, stuguthyrning. (Dalarna)

Voxnabruks Kanot & Camping Camping, vandrarhem

 

Redskapsbutiker

Sportfiskecentrum, Bollnäs

Kjells Cykel & Motor Edsbyn

 

Turistinformation

Alfta Turism

Bollnäs Turism

Edsbyn Alfta Turism, Edsbyn

 

Externa länkar

Finnmarkens FVO

Loos-Hamra FVO

Alfta FVOF

Bollnäs FVF

Ljusnan-Voxnans Vattenvårdsförbund

 

Fiskeartiklar om Voxnan

-----

 

blå linje

Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Voxnan till oss, maila hit

blå linje

Fisketips/info:

Från 2010, av Andreas:
Runemoströmmen, som ligger ungefär en halvmil utanför Alfta. På den här sträckan är det harren som dominerar och öringen är sällsynt, största chansen att lura någon öring har man lite längre ner vid den stora järnvägsbron.

Högre upp efter Voxnan, vid Länsmansströmmen och Bodaströmmen, som ligger intill Voxna (Lövriset). Fisket likasom omgivningen är helt otroligt, strömmen med sin sandbotten gjorde det lättvadat. Här är det harren som dominerar, men med lite tur och lokalkännedom kan man faktiskt överaskas med att få kämpa med fina öringar också! Men det krävdes som sagt att man kände vattnet väl om man skulle finna dom finaste fiskarna, som ibland kunde ligga runt kilot och ännu högre när det gällde öring.

Bodaströmmen, här byter älven karaktär och är mycket mer krävande. Strömmen är starkare och mycket djup på vissa platser. Störst chans till fisk får man om man just söker sig till dessa djupa partier, med hjälp av en förtyngd nymf eller streamer på tafsen. Under vissa dagar på sommaren när det blåst ganska kraftigt och landinsekter hamnat på ytan, har myran varit mycket framgångsrik under dessa stunder eller om man har haft turen att hamna i en kläckningsperiod, så kan man ha ett mycket trevligt fiske vid denna ström!
I närheten av området ringlar ett antal biflöden ut i Voxnan, några av dem är Gryckån och Loån. Gryckån med sin lugnflytande karaktär och nerskuren sandbotten kan vissa gånger ge god utdelning av harr och öring om man känner till vattnet väl. Hyttån-Loån har i princip samma utseende som Gryckån med undantag att Hyttån har vissa strömpartier och på vissa platser är något smalare! Även här gäller det att ha god lokalkännedom om man ska lyckas fånga öring och harr!

En annan intressant ström är Håven och ligger i närheten av Blommaberg. Här är det alltid lika spännande att få blöta flugan, även om harren många gånger är av den mindre skalan så har man stor chans att fånga fina stridbara öringar i denna delen av Voxnan! Håven och dess natur är oslagbar, så är du foto eller enbart naturintresserad så är denna vackra plats varmt att rekommendera i alla dess former. Strömmen i sin helhet växlar mellan stark till lugnflytande partier, och med ett tränat öga kan man finna gott om fina ståndplatser och djupa höljor att fiska av! Till skillnad mot strömmarna lite längre ner så är sträckan vid Håven på många platser mycket knivigare att vada på. Anledningen är att strömmen innehåller så mycket storsten och är djup på vissa ställen. Detta gör att man får stå efter land många gånger! Så om du planerar en fisketur till Håven är det bra om du har rollkastet med i bakfickan, det kommer rädda dagen och man får ett mycket roligare fiske!

När det gäller flugval så brukar den gamla ”grå” Killer Buggen vara omotståndlig när det gäller att försöka lura harren till hugg. Gärna med en guldskalle och förtyngning så man kan få ner flugan tillräckligt till rätt djup. Själv brukar jag använda mig av en intermediatelina eller sjunktafs. Sedan följer jag linan med blicken fäst på toppen hela tiden för att se tecken på "huggstopp”! Är ute efter lite mer ”gung” i spöt, de vill säga öring, så kommer en kaninhårstreamer att vara till god hjälp i detta vatten! Även den gärna med guldskalle och förtyngning. Och skulle det vara så att ni har lite flash över i bindlådan så låt några strån få följa med flugan ut i strömmen! Gör ett kast snett uppströms och låt flugan sjunka, ta sedan kontakt med den genom att sträcka linan litet. Försök att få linan i en båge ute i strömmen inom det heta området, det gör att flugan vänder i vattnet och då brukar hugget komma! Färgen på flugan verkar ha mindre betydelse, men om man ska ta två ut högen så blir det helsvart till tidig morgon/kväll och den med grå kropp och olivfärgad zonkerrygg till dagsturerna.

 

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

Notiser:

2013-09-27
Fortum får bakläxa i Voxnan
Mark- och miljödomstolens beslut om Fortums kraftverk Sunnerstaholm 26 september innebär en stor framgång för Sportfiskarna, som kämpat hårt mot företagets okänsliga utbyggnadsplaner i Voxnan strax utanför Bollnäs.
Domstolen underkänner Fortums ”miljökonsekvensbeskrivning” och kräver nu en genomlysning av hur bolagets föreslagna ingrepp i älven och Voxsjön kommer att påverka naturvärdena kring det planerade kraftverket. Läs mer på Sportfiskarna

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

 

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2016